Przepis
jest krok po kroku , ale zazwyczaj wyciągam gotowe usmażone kotlety z
zamrażalnika ( zawsze smażę więcej).Wtedy
dorabiam tylko szybki sos , duszę w nim kotlety
i mam obiad w kilka minut.
poniedziałek, 30 grudnia 2013
niedziela, 29 grudnia 2013
Karkówka obłożona gruszkami z chrzanem i żurawiną
Jedna
z najprostszych metod przygotowania mięsa w całości jaką znam . Nie trzeba
mięsa wiele pilnować. Mięso jest miękkie
i soczyste .Dodatkowo mamy pyszny sos . W zasadzie nie wiem czy powinnam pisać
o pieczeniu czy raczej o duszeniu mięsa .Piekę ( duszę ) zawsze większy kawałek
po to by mieć część na gorąco na obiad , a reszta zostaje do podawania na
zimno. Zależnie od fantazji zmieniam dodatki , ale z gruszkami nadzianymi
żurawiną i chrzanem chyba mi najbardziej odpowiada.
sobota, 28 grudnia 2013
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim
Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby
po grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Zwyczajowo smażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną. I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie
mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc sposób na to
by się nie zmarnowała. Przygotowuję sobie wcześniej zalewę octową , albo sos
grecki i po Wigilii zalewam kawałki karpia podgrzaną zalewą- wtedy będzie dobry
na Sylwestra , albo podgrzanym sosem - i będzie gotowy na drugi dzień świąt.
Piersi ,, na jednej nodze"
Tytuł przepisu chyba mylący - ale
chodzi o to , że jest to taki obiadek z piersi kurczaka zrobiony raz- dwa- trzy
czyli na jednej nodze .Zdaje sobie sprawę , że jest to raczej propozycja dla
mniejszej ilości osób i to w dodatku na małe porcje , ale przecież niektórzy
tak właśnie gotują. Wykorzystuję ten pomysł kiedy nie mam ochoty na stanie przy
garnku lub bardzo mi się spieszy.
piątek, 27 grudnia 2013
Antar na parze ( smarowany chrzanem )
Co prawda zrobiłam go pierwszy raz
kilka dni po Wigilii , nie tęskniłam więc specjalnie za rybami , ale za to
zdecydowanie tęskniłam za czymś lekkim po tych wszystkich świątecznych
smakołykach. Ryby zawsze w zamrażarce są .Ostatnio udało mi się nawet kupić
takie małe antary ( pasują po jednym na porcję dla nas )- padło więc na nie .
Na smażone ( pieczone) już patrzeć nie mogę - czyli gotowane .Najlepiej na
parze .A żeby nie były zupełnie ,,jałowe" -to dodałam nutkę ostrości
chrzanowej.
środa, 25 grudnia 2013
Świąteczna pieczeń doprawiana piernikiem
Ciekawa jestem czy Wy też tak macie ,
że przypadkowy dodatek do jakiejś potrawy staje się na tyle ,, wpływowym"
, że żyje swoim życiem ? . U mnie stało się tak z farszem do kurczaka w którym
przez przypadek zastosowałam pokruszone słone paluszki ( bo zabrakło mi bułki
tartej).
Rodzina tak upodobała sobie ten farsz
, że stał się ulubionym .
Czemu by więc nie zrobić z nim pieczeni świątecznej .
A jak Święta to muszą być korzenne
przyprawy ( czytaj piernik)
wtorek, 24 grudnia 2013
Wigilijny barszcz na rumianych warzywach i zakwasie + uszka
Właściwie to jest to taka kompilacja wcześniejszych
pomysłów na barszcz ( ,,Barszcz czerwony o smaku wiśniowym " - z tym , że
tu zaprawiony sokiem wiśniowym został zakwas i ,, Barszczu czerwonego Wigilijnego " - tu zamiast dodawać grzybki do
barszczu dolałam wywaru z gotowania grzybów do kapusty z grzybami ).
Zakwas użyłam z
przepisu-- ,,Zakwas na barszczczerwony wersja 3"
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami
Karp smażony na wigilijnym stole to u
mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam
pasuje łączenie karpia z grzybowym smakiem. Robię pieczonego z pieczarkami,
duszonego po usmażeniu w grzybowym sosie , smażonego w towarzystwie gotowanych
kapeluszy grzybów suszonych no i takiego - gdzie pieczarki nadają karpiowi
smaku i jednocześnie dekorują potrawę.
Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi
Wigilijną kapustę doprawiam
zamiennie miodem lub powidłami.
Anyżkowy kompot z suszu z %
Gdyby nie te % to można by uznać , że to
tradycyjny kompot z suszonych owoców podawany na Wigilię. Ale , że ja akurat za
słodkimi napojami nie przepadam gotuję go dla tradycji i dla tego, że inni w
Rodzinie napój ( i wyjadanie owoców z kompotu) uwielbiają.
Przyszło mi do głowy, że mogę
taki kompot potraktować jak bazę do koktajlu i popijać w Święta ( na Wigilię
kompot jest bez % ).
Pikantne ruloniki ze śledzia
Marynata do tych jest pochodną
pomysłu na marynowanie camemberta .Niby co ma ser do śledzi ? A no nic - ale
marynata jest prawie identyczna.
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Sałatka jarzynowa ze śledziem wersja 2
Sałatka Wigilijna -prosta,
smaczna .Robię ją wykorzystując warzywa z wywaru który gotuję na barszcz
czerwony .Śledzie zawsze w zestawie na Boże Narodzenie są to po prostu dodaję
do sałatki. A drugą sałatkę - taką normalną jarzynową robię na Święta.
Grzybowa na Wigilię ( z uszkami)
W zasadzie to najczęściej jadano u
nas w domu na Wigilię barszcz czerwony z uszkami. Czasem u Dziadków ( Rodziców
Mamy) zupę rybną , a u Wujka ( Mamy brata ) - grzybową z łazankami. Wiem , że u
kogoś była migdałowa - ale zupełnie nie pamiętam u kogo i jak się ją robiło.
Pokusiło mnie w tym roku by ugotować
prócz barszczu ,który będziemy jeść lub popijać przez całe Święta również taką
wigilijną grzybową. Jedno jest nietypowe podałam ją z uszkami takimi jak do
barszczu zamiast łazanek.
Polecam miłośnikom zupy grzybowej
szczególnie z uszkami podsmażonymi na
rumiano.
niedziela, 22 grudnia 2013
Pstrąg po grecku
Raczej nie często się chyba zdarza by robić rybę po grecku
z pstrąga. Ale pomyślałam sobie , że na Wigilię mogła bym małą porcję zrobić .
Małą nie dla oszczędności :) - ale po prostu ostatnio porcje jakie przygotowuję
są mini-mini bo nie damy rady zjeść , a szkoda by się coś zmarnowało. Zawsze
mogę przecież dorobić jak sie skończy , a będziemy miały ochotę na jeszcze (
ryby - różne rodzaje zawsze mam w zamrażalniku).
sobota, 21 grudnia 2013
Prawdziwkowy śledzik
Przepis i zdjęcia z dawnych czasów ( chyba z 2010 roku )- ale , że akurat śledzika robię na tegoroczną Wigilię , to wykorzystuję ,, archiwum" :)
Taki Wigilijny śledzik
Czas : 30 minut
Składniki :
4 płaty śledzia z oleju
2 cebule
8 kapeluszy suszonych prawdziwków
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami )
pieprz kolorowy grubo mielony
Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych dań ) .Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na 2 łyżkach oleju . Dołożyć grzyby - wlać 4 łyżki wywaru z grzybów , przecier i dusić aż wywar odparuje .Zostawić by ostygło.
Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie - warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte w lodówce na minimum 24 godziny .
* Olej aromatyzowany grzybami robię przez wrzuceniu kilku suszonych borowików do butelki ( słoiczka z olejem ) - jak postoi to nabiera smaku grzybów.Kiedyś podgrzewałam olej z grzybami ale okazuje się, ze jest to zupełnie nie potrzebne.
* Olej aromatyzowany grzybami robię przez wrzuceniu kilku suszonych borowików do butelki ( słoiczka z olejem ) - jak postoi to nabiera smaku grzybów.Kiedyś podgrzewałam olej z grzybami ale okazuje się, ze jest to zupełnie nie potrzebne.
piątek, 20 grudnia 2013
Marynowany camembert wg Buni
Parę potraw z kuchni
czeskiej/słowackiej weszło na stałe do mojej kuchni. Robię Utopence czyli
marynowane serdelki , knedliczki. Robię też marynowany ser z biała pleśnią w oryginale nazywa się to Nakladany Hermelin. W mojej wersji
użyłam sera camembert.
I wcale nie musi być przekąską do
piwa - doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąska np. z piklami.
czwartek, 19 grudnia 2013
Kurczak na ,, bogatym " bakaliowym pilawie
Nie wiem co jest takiego w pilawie ,
że nie sposób mu się oprzeć. Mogę go jeść w każdej wersji- ale najbardziej
pasuje mi taki z kurczakiem i dużą ilością bakalii.
Z reguły mam zapas bakalii w domu -
nie zawsze jest ich tyle rodzajów. a , że okres przedświąteczny to i bakalii
wybór jest .
Wiem , że niektórych połączenie mięsa
i owoców odstrasza, szczególnie jeśli jest ich tyle i są różnorakie , ale zapewniam
-potrawa jest pyszna.
środa, 18 grudnia 2013
Kotleciki mielone z wołowiny z marchewką
Kupiłam
kawałek wołowiny na tatara ( wiem powinna być polędwica ale nie było- był ładny
rostbef ). Z planów robienia tatara nic nie wyszło i tak zostałam z kawałkiem
chudej wołowiny ( zmielonej ). Drogą eliminacji padło na to , że zrobię
malutkie kotleciki mielone .
wtorek, 17 grudnia 2013
Pierogi z soczewicą i kapustą
Jedna z moich ulubionych, a rzadko
robionych potraw to groch z kapustą. Ostatnio zamiennie zamiast grochu używam w
potrawach soczewicę. Pomyślałam , że warto by poeksperymentować z tymi
składnikami przed Świętami i wymyśliłam, że pierogi z takim farszem będą ciekawym wigilijnym daniem.
poniedziałek, 16 grudnia 2013
Kapusta duszona z kminkiem i soczewicą
Tradycją jest podawaniu u mnie
na Wigilię kapusty z grochem .Kiedyś z braku grochu użyłam czerwonej soczewicy
i okazało sie , że potrawa jest równie dobra . W związku z tym gości zamiennie
z tą z grochem na naszym wigilijnym stole. W ten wyjątkowy wieczór jako typowo
postna - w ciągu roku pozwalam sobie nieco ją okrasić.
niedziela, 15 grudnia 2013
Szare kluski wersja 4 ( z otrębami)
Pewnie już zauważyliście że
lubię eksperymenty. Często wracam do tradycyjnych przepisów i lekko je
modyfikuję szukając optymalnego smaku. Tak jest z szarymi kluskami. Ta super
prosta potrawa od zawsze była jedną z ulubionych w naszej Rodzinie.
Specjalistką od ich robienia była siostra Mamy - Ciocia Oleńka. Szare kluski i
zasmażana kapusta przebijały wszystko- mając do wyboru pomiędzy pieczenią
cielęcą w której robieniu Ciocia była mistrzynią , a kluchami wybieraliśmy ku rozpaczy
Cioci kluchy. I tak już zostało. Jak mamy ochotę ,,na luksusy " robię szare kluski. A , że ,,mania otrębowa " jeszcze mi nie przeszła to
dziś kluski w otrębowej wersji .
sobota, 14 grudnia 2013
Zakwas na barszcz czerwony wersja 3
Jak
to było ? --,,.. na układy nie ma rady..,, ? . Moja wątroba nie chce wejść
w układ z czosnkiem :) . Jakoś im nie po drodze. Odrzuca mnie i już.
Robiłam zakwas na barszcz czerwony bez czosnku i był zupełnie dobry. A , że
przyszła pora zakisić nowy na wigilijny barszczyk wymyśliłam sobie jeszcze inną
nutę smakową.
Wstawiam przepis dziś mimo tego , że zakwas jeszcze ,, pracuje,, ale już najwyższy czas na jego zrobienie i może komuś przepis się przyda.
piątek, 13 grudnia 2013
Pstrąg i puree z patata
Pstrąg
smakuje w każdej wersji. Ostatnio doszłam do wniosku , że można wpływać na smak
dania nie tylko zmieniając sposób doprawienia pstrąga ( np. różne marynaty) ,
co poprzez dodatki. Podawałam już pstrąga z puree groszkowym - teraz pora na
pataty.
czwartek, 12 grudnia 2013
Kremowa kartoflanka z zielonym szlaczkiem
Bardzo lubię kremowe zupy. Tyle , że
najeść się nimi trudno. Znalazłam na to sposób. Robię takie ,, pól
kremowe" . Tzn. część warzyw po ugotowaniu wyjmuję , a resztę miksuję na
krem. Potem wkładam to co odłożyłam i zupka gotowa. Z reguły na końcu posypuję
wszystkie zupy usiekanym koprem lub natką pietruszki. Ale, że niektórzy (
czytaj wnuki) pluli natką na odległość wymyśliłam ,, zielony szlaczek". Po
prostu miksuję natkę z olejem i przegotowana wodą i robię na zupie szlaczki,
kropki itp. Zupa wygląda ciekawie, witaminy w niej są i najważniejsze nikt nie
marudzi że go listki w zęby kłują :)
środa, 11 grudnia 2013
Marchewkowe frytki
Chętnie
robię wszelkiego rodzaju frytki ( nie tylko z ziemniaków ) we frytownicy
ActiFry. Mogę w niej piec warzywa w zasadzie bez tłuszczu ( potrzeba tylko
odrobinę oleju by skropić to co się piecze).Dodatkowo aromatyzuję to co piekę ziołami
lub innymi przyprawami. Podaję albo jako samodzielne danie lub dodatek do II
Dania.
wtorek, 10 grudnia 2013
Kurczak ,,puchaty,,
Gotowany kurczak to u mnie
codzienność. Tak jakoś sie składa , że najczęściej gotuję zupy i wywary na
drobiu. Potem zostaje mięso , które przecież jakoś trzeba podać. Potrawki
wszelkiego rodzaju już mi się opatrzyły .Chyba przyszła pora na eksperymenty -
zamiast bladej potrawki jest rumiany kurczak w cieście.
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Lane kluski na rosole ( z pomidorem)
Uwielbiam lane kluski na rosole. Z reguły posypuję taki rosół koprem choć większość osób używa natki pietruszki. Kiedyś spotkałam się z pomysłem , że ktoś aromatyzował ugotowany rosół wrzucając do niego pomidora ( nadawał kolor i trochę specyficznego smaku i był wyjmowany potem). Spodobało mi się . Robię po swojemu. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole. Smak pyszny.
niedziela, 8 grudnia 2013
Cappuccinowe leniwe
Leniwe kluseczki to ulubione danie w mojej rodzinie.
Lubiły ( i lubią ) je moje dzieci , lubią wnuki. Z tego co wiem , to wbrew
przekonaniu o mięsożerności mężczyzn -co niektórzy dali by się za leniwe ,,
pokroić".
Ostatnio w ramach testowania różnego rodzaju kaw
postawiłam sobie zadanie znalezienia niekonwencjonalnego zastosowania dla nich.
A , że zachciało nam się akurat leniwych to czemu nie miały by mieć smak
cappuccino ?
sobota, 7 grudnia 2013
Zawsze udające się rogaliki Lali -z konfiturą
Piekę je z farszem mięsnym ,
jabłkami albo tak jak tu z konfiturą (albo 3 wersje na raz ).Najprościej jest
zrobić te z konfiturą bo składniki zawsze mam pod ręką.
Zawsze udające się rogaliki Lali -z jabłkami
Wersja owocowa zawsze udających
sie pasztecików wg Lali. Proste ciasto zagniatane dzień wcześniej i jabłka .
Moment i mamy słodkości do popołudniowej kawki.
piątek, 6 grudnia 2013
Okoń nilowy z sosem chrzanowo-jabłkowym
Prosty
sos. Delikatna ryba . Doskonale do siebie pasują . Chrzan nadaje charakteru
potrawie , a jabłko łagodzi ostrość sosu. Okoń nilowy niezmiennie pozostaje
pyszny.
czwartek, 5 grudnia 2013
Piegowate pierogi z marchewką
Pierogi robię z tyloma farszami , że
już zaczynam się gubić. A jak można ze wszystkim to może i marchewka z zupy na
coś się przyda :).Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Sami sprawdźcie jak takie
pierogi smakują. Ja wiem jedno- będę robić.
środa, 4 grudnia 2013
Basia-Bajunia-Barbórka
4 grudzień to w rodzinie święto -
imieniny Nestorki czyli Babci Basi czyli mojej Mamy.
Pierwsze kwiaty już są , prezent
pierwszy też .Ciasto kupione ( chyba nikt nie miał wątpliwości , czy będę
piekła czy kupię).
Obiadek na gazie - klasyka więc
przepisu nie będzie.
Gości wielu nie przewidujemy . W
planie cisza , spokój , świętowanie .
Wszystkiego najlepszego
Mamo. Życzę Ci zdrówka i spokoju - resztę mamy , albo o resztę same zadbamy :)
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Anyżkowy pilaw ze skrzydełkami
Pilaw
to jedno z tych dań które za każdym razem wychodzą mi trochę inaczej. A to
dodam odrobinę nowej przyprawy. A to czegoś nie dodam. Zmienia się bulion na
którym go robię z mięsnego na warzywny .Pojawiają sie nowe dodatki. Jedno się
nie zmienia - zawsze jest pyszny . I co ciekawe nawet zdeklarowani mięsożercy
godzą się z tym , ze mięsa w nim jest mało lub wcale :)
niedziela, 1 grudnia 2013
Mielone w rozmarynie i pieczarkach
Przygotowywanie
kotletów mielonych w większych ilościach i mrożenie ich na zapas to moim
zdaniem fantastyczny pomysł. Potem wystarczy skomponować dodatki ( sosy ) i
mamy obiad gotowy.
Subskrybuj:
Posty (Atom)