Szparagi ,, przeniesione,, w czasie.
W sezonie jemy szparagi na okrągło . A że żal mi wylewać wywar z ich gotowania
bo można z niego zrobić pyszną zupę - mrożę go razem z przetartymi przez sito
zmiksowanymi końcówkami. Taki ,, mus szparagowy,, dzielę na porcje i zamrażam (
tak po ok. 2 szklanki). Potem moment i zupa jest gotowa.
sobota, 30 sierpnia 2014
czwartek, 28 sierpnia 2014
Niby gulasz z szaszłyka
W zasadzie jest to pół przepisu bo
używam szaszłyka który kiedyś piekłam w piekarniku ( Rozsypany gulasz z piekarnika ). U mnie ( i chyba nie tylko u mnie ) często jest tak , że zrobię
za duże porcje jakiegoś dania i potem mrożę pozostałości. Potem albo je
odgrzewa w niezmienionej formie , albo używam jako pół produkt do innego dania.
poniedziałek, 25 sierpnia 2014
Cukinia faszerowana ( mięsem i marchewkowym ryżem)
Po tym jak ostatnio zrobiłam ryż
duszony na bulionie z dodatkiem marchewki ( Marchewkowy ryż na bulionie ) tak
mi posmakował , że będę go robić nie tylko jako dodatek do II Dań , ale i jako
składnik innych potraw.
niedziela, 24 sierpnia 2014
Pierogi mięsno-marchewkowe z kminkiem
Wykorzystałam
mięso z udka kurczaka i marchewkę na których gotowałam wywar na zupę (
oczywiście z innymi warzywami).Doprawiłam farsz kminkiem ( mielonym i całymi
ziarnami) bo akurat ten smak mi pasował do delikatnego marchewkowego posmaku
farszu.
piątek, 22 sierpnia 2014
Mintaj na warzywno-pomidorowym sosie
Prawie ryba po grecku tyle , że w
wersji uproszczonej i na ciepło. Musiałam przygotować obiad wcześnie rano i
szybko pozmywać co się dało bo potem zapowiedziano wyłączenie wody na cały
dzień. Zrobiłam sos i usmażyłam rybę. Obrałam i przygotowałam do ugotowania
ziemniaki. Potem tylko poddusiłam w sosie rybę w czasie gotowania ziemniaków.
czwartek, 21 sierpnia 2014
Biała kiełbasa marynowana w ketchupie
Biała kiełbasa ma u mnie poczesne
miejsce w jadłospisie. Nie mówię o Wielkanocy której bez białej kiełbasy sobie
nie wyobrażam, ale o dziesiątkach zup i innych potraw w których biała u mnie
gości. Z reguły jest to transakcja ,, wiązana,, - wywar z parzenia kiełbasy na
zupę , a kiełbaska na II Danie.
środa, 20 sierpnia 2014
Żurek z koperkiem
Taka przypadkowa zupa. Parzyłam we
wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały
wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub
kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora +
ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita.
wtorek, 19 sierpnia 2014
,,Karbowanka,, z buniowym sosem a'la bolognese
Czemu ,, karbowanka,,? . Bo wiecznie
mam problem z tym jak ten makaron właściwie się nazywa. Na polskich
opakowaniach pisze karbowana wstążka. Na włoskich -Mafaldine- z tym, że włoski
to długie proste szerokie wstążki z karbowanym brzegiem, a polski to takie
trochę większe łazanki z karbowanymi brzegami. Przestałam więc kombinować i
nazywam go karbowanką.
sobota, 16 sierpnia 2014
Rozsypany szaszłyk z piekarnika
Uwielbiam szaszłyk. Ale nie mam ani
możliwości robienia go na grillu , ani nie mam rożna w piekarniku. Wymyśliłam
sobie sposób by mieć coś podobnego do szaszłyka. Raz nabijam mięso na patyczki,
a częściej kiedy ogarnia mnie lenistwo ,,merdam,, wszystko razem i tak piekę.
piątek, 15 sierpnia 2014
Mintaj + kminkowe- odsmażane ziemniaczki
Najprostszy sposób na rybkę jaki
znam. Wystarczy pamiętać o tym by ugotować wcześniej ( najlepiej dzień
wcześniej podwójną porcję do obiadu) ziemniaki. A potem tylko zrobić prostą
surówkę i usmażyć rybkę.
czwartek, 14 sierpnia 2014
Ogórkowa Niani wersja 2
Przy którymś przepisie na
którąś zupę z tego cyklu już wyjaśniałam skąd się wzięły zupy Niani. Otóż mój
wnuczek Kubuś przez pewien okres czasu był kilka godzin dziennie pod opieką
sąsiadki czyli Niani. Niania gotowała Kubie zupki z małymi pulpecikami , które
,, wciągał,, bez opamiętania. Kuba dawno przeprowadził się do UK , a u mnie
moda na zupki pozostała.
wtorek, 12 sierpnia 2014
Sznycel drobiowy z masłem jabłkowym
Zwykłe sznycle mogą wiele
zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam
do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś
postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe). Moim
zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego
menu.
Masło jabłkowe
Nowy
pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka
dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz
,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub
ziołowe).Dziś zrobiłam coś nowego - polecam.
poniedziałek, 11 sierpnia 2014
Ryż marchewkowy na bulionie
Delikatny dodatek do II Dań.
Doskonały do gotowanych mięs , szczególnie drobiu. Można też ugotować go na
wywarze warzywnym i podawać do dań jarskich.
niedziela, 10 sierpnia 2014
Sierpniowy garnek
Sierpień to warzywny raj. Jest
wszystko. A mnie aż korci by to ze sobą łączyć i cieszyć się smakiem. Wrzucam
do garnka co akurat kupię i duszę.
piątek, 8 sierpnia 2014
Stek z rekina z jabłkiem
Jabłko
wspaniale komponuje się nie tylko z mięsem , drobiem , kaszanką czy wątróbką.
Dodane do delikatnych ryb nadaje im niespotykanego smaku.
piątek, 1 sierpnia 2014
Murale pod Estakadą w Szczecinie
Ciekawe kto zna estakadę od dołu ? Muszę przyznać, że ja
szczecinianka też nie miałam pojęcia , że na filarach po obu brzegach Odry są
namalowane fantastyczne murale.
Zobaczyłam je dopiero kiedy wraz z córką , zięciem i wnukami
wybraliśmy się na spacer stateczkiem po Odrze.
Polecam wszystkim taką wyprawę choćby po to by zobaczyć
malowidła.
Subskrybuj:
Posty (Atom)