Z reguły robię je przy okazji
przygotowywania jakichś faszerowanych warzyw ( papryka, cukinia, gołąbki), gdy
zostanie mi nadmiar farszu. Można je jednak zrobić specjalnie i podać z jakimś
sosem. Opisywałam je już przy okazji podawania przepisu na Faszerowaną cukinię+ kotleciki z farszu.
niedziela, 28 września 2014
środa, 24 września 2014
Pilaw z kokosową nutą
Wzorowałam
się trochę na tym co czytałam o pilawach robionych na Trynidadzie .Różnią się
one od innych tym , że używa się w nich oleju kokosowego i mleczka kokosowego.
A po za tym pikantnych przypraw i słodkich suszonych owoców.
poniedziałek, 22 września 2014
Krem z cukinii i pora
Kremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by
zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z
bułki.
Szponder w sosie chrzanowym
Klasyka.
Z dawnych czasów pamiętam, że takie danie często gościło na naszym stole. Ile
razy był gotowany rosół lub mocny wywar na jakąś zupę wśród mięs na których go
gotowano był szponder wołowy. Potem robiono z niego pierogi, paszteciki,
krokiety , lub podawano w sosie ( chrzanowy, musztardowy, koperkowy itd. ).
niedziela, 21 września 2014
Jajecznica z duszoną cukinią
Niedzielny poranek to jajka. Od zawsze. Chyba wszyscy w rodzinie mają
czasem dość tego mojego zamiłowania do jajek. Dla tego staram się by nie było
monotonnie. Przygotowuję różne ich odmiany. Na miękko, w koszulkach, po benedyktyńsku,
po wiedeńsku, faszerowane, sadzone , na twardo z majonezem, jajecznice z
różnymi dodatkami. Ostatnio podpowiedziano mi, że smaczna jest jajecznica
smażona na duszonej cukinii. A że tej jest u mnie ostatnio nadmiar cukinii (
dostaję ją z działki ) to pomysł akurat.
sobota, 20 września 2014
Karkówka pachnąca lasem i ogrodem
Lubię mięsa doprawiane ,, starymi,,
przyprawami. To znaczy takimi , które są w tradycji kuchni polskiej od zawsze
bo po prostu ich składniki występują w naszych lasach, na polach, w sadach ,
ogrodach itd. Łączę je dodatkowo z tymi które zagościły w naszych garnkach na
stałe z innych narodowych kuchni- takimi jak np. papryka.
czwartek, 18 września 2014
Uzupełnione smaczki ( faszerowane papryki i cukinia )
Jak to zwykle bywa niektóre smaki
powstają przez zupełny przypadek. Miałam dziś w planie robienie faszerowanej
papryki na zapas. A że sezon paprykowy zbiega się z sezonem na cukinię , nic
więc dziwnego, że jak ja kupiłam papryki to jednocześnie w domu pojawiły sie
cukinie ( te dostaję hurtowo z działki od znajomej).Doszłam do wniosku , że w
końcu farsz jest do nich taki sam , to co się będę rozdrabniać- zrobię i
papryki i cukinię faszerowane w tym samym czasie. Co prawda myślałam raczej o
duszeniu ich osobno, ale jak przyszło co do czego to napadło mnie lenistwo.
Wyciągnęłam największy gar i ułożyłam i papryki i cukinie razem- w końcu duszą
się tyle samo. Jak już były gotowe doprawiłam sos i dopiero okazało się , że
jest super - o wiele smaczniejszy niż osobno z papryk i cukinii.
Na pewno będę ten pomysł w sezonie
wykorzystywać. Polecam.
piątek, 12 września 2014
Pomidorowa na indyczej szyjce ( rumieniona)
To znaczy na zrumienionych warzywach
z włoszczyzny. Od lat tak robię bo przekonałam się, że wydobycie naturalnych
cukrów ( karmelu) z opieczonych na suchej patelni warzyw nadaje wywarom
fantastycznego aromatu. Dziś dodałam dodatkowo do wywaru kawałek białej kapusty
tak jak to robiła moja Babcia , a jakoś potem nie wiem czemu przestałam ja
dokładać. Pomidorówka będzie posiłkiem jednodaniowym ( z makaronem, kawałkami
marchewki i indyczą wkładką )- dawno już takiej nie gotowałam.
sobota, 6 września 2014
Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu
Utrafienie z ilością farszu do
gołąbków lub wszelkiego rodzaju faszerowanych warzyw graniczy czasem z cudem.
Dawno już przestałam się tym martwić - po prostu z farszu którego mam w
nadmiarze robię kotleciki i podaję w sosie następnego dnia.
czwartek, 4 września 2014
Kotlety z gotowanego kurczaka i pieczarek
Przepis i zdjęcie z Archiwum- jakoś tak wyszło , ze
jeszcze się nie pojawiły na blogu. A , że uważam potrawę za wartą polecenia nic
nie zmieniam.
Smaczne kotleciki z kurczaka z
pieczarkami. Pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka po ugotowaniu na nim zupy.
środa, 3 września 2014
Placki cukiniowo-ziemniaczane ze skwarkami
Nadmiar cukinii owocuje różnymi
nowinkami. Było leczo, giuwecz, dwie wersje faszerowanej. Teraz zrobiłam placki
, a w planie jest jeszcze zupa i może faszerowana inaczej do zamrożenia na
zapas .
Subskrybuj:
Posty (Atom)