Delikatny krem - prosty w przygotowaniu . Przepis
inspirowany angielskim Parsnip and Apple Soup. Tu w zasadzie bardziej pasował
by pasternak popularniejszy na Wyspach niż pietruszka korzeniowa , ale , że u
nas jest akurat odwrotnie to będzie pietruszka.
Czas: 30 minut
Składniki:
1 pietruszka ( korzeń)
1,5 dużego jabłka kwaskowatego
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu warzywnego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
sól
cukier
szczypta pieprzu mielonego ( białego i czarnego)
sok z cytryny do smaku
natka pietruszki
4 małe kromki bułki
2 łyżki oleju z pestek winogron
Obrać jarzyny ( cebulę i pietruszkę) oraz jabłko. Pokroić
drobno cebulę. Rozpuścić w garnuszku masło i wrzucić na nie cebulę. Mieszając
zeszklić.
W tym czasie utrzeć na tarce pietruszkę i 1 jabłko.
Dołożyć do cebuli. Chwilę smażyć mieszając.
Zalać bulionem warzywnym i gotować
na małym gazie 20 minut.
Przelać do malaksera i zmiksować razem ze śmietanką.
Doprawić do smaku solą, cukrem. pieprzem białym i sokiem
z cytryny.
Z pozostałej połówki jabłka usunąć gniazdo nasienne ( nie obierać) i pokroić w cienkie plasterki.
Na małej patelni zrobić karmel z płaskiej łyżki cukru.
Położyć na nim plastry jabłka. Obrócić by pokrył plastry z obu stron. Posypać
mielonym pieprzem i solą. Skropić sokiem z cytryny ( powinny być karmelowe ale
pikantne).
Plastry bułki opiec na oleju na grzanki.
Podawać zupę w filiżankach lub bulionówkach ( miseczkach)
kładąc na wierzchu kilka plasterków karmelizowanego jabłka i posypując natką
pietruszki z grzanką podaną obok.
1 komentarz:
Bardzo jestem ciekawa smaku takiej zupy :)
Prześlij komentarz