Sami wiecie , że taki zwykły boczuś
upieczony w domu jest smaczniejszy od najdroższej kupnej wędliny.
Od dawna mięsa nie tyle piekę co
duszę w garnku.
Po pierwsze mięso jest delikatne ,
rozpływa sie w ustach.
Po drugie mogę zrobić w ten sposób
nawet mały kawałek ( w piekarniku raczej pół kg piec nie będę).
I po trzecie Pozostaje mi jeszcze
wspaniały sos po takim pieczeniu.
Czas : 1,5 godziny + marynowanie
Składniki:
0,7 kg boczku
4 średnie cebule
garść suszonych grzybów ( krajanki
mieszanych )
4 łyżki oleju ( ryżowy, z pestek
winogron, słonecznikowego )
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka przyprawy warzywnej ( typu vegeta )
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielony
1 łyżeczka maggi
2 liście laurowe
2 ziele angielskie
8 ziaren pieprzu ziarnistego (
czarnego)
4 szklanki wody
Przygotować marynatę z łyżki oleju,
papryki mielonej, majeranku, mielonego pieprzu, przyprawy warzywnej
,połowy maggi.
Od boczku odciąć skórę ( można
zostawić ale mnie skóra przeszkadza) i natrzeć marynatą wcierając ją mocno w
mięso. Ułożyć w zamykanym pojemniku i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin
obkładając zielem angielskim , liściem laurowym i pieprzem ziarnistym.
Zalać szklanką gorącej wody grzyby.
Pokroić cebulę i zeszklić na reszcie
oleju w garnku o grubym dnie.
Rozsunąć cebulę i obsmażyć na rumiano
boczek ze wszystkich stron .
Do boczku z cebulą przelać grzyby z
wodą w której się moczyły. Dolać resztę wody i maggi. Zagotować .Zmniejszyć gaz
i dusić do miękkości mięsa .
Wyjąć i wyluzować kości.
Doprawić sos do smaku.
* Sos powinien odparować do objętości
ok. 1,5-2 szklanek.
**Mięso powinno wystygnąć zanim
zaczniemy go kroić ale nie znam takiego który by wytrzymał i nie spróbował na
ciepło ( ja biorę plaster gorącego mięsa , kawałek chleba lub bułki , trochę
sosu do maczania , musztardę lub chrzan , korniszonka i sprawdzam czy na pewno
dobrze mi się boczek upiekł ).
3 komentarze:
domowy boczek najlepszy, mój mąż sobie robi czasem takie przysmaki:)
To są moje smaki.
świetne przepisy na smakowite mięsa, też często robię właśnie z wieprzowiny. Twoje przepisy na pewno wypróbuję:)
Prześlij komentarz