Czas : 90 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
Korpus, skrzydełko i kawałek mięsa z ½ kaczki
1 ½ litra wody
3 marchewki
1 pietruszka
¼ średniego selera
1/3 pora
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
10 dag kaszy ( jęczmiennej )
4 średnie ziemniaki
2 suszone grzybki
Vegeta ( Jarzynka lub inna przyprawa do zup )
Sól
Podobno właśnie taki krupniczek jest najsmaczniejszy –
właśnie na wywarze z kaczki .
Etapy przygotowania
Podzielone na kawałki mięso , obrane warzywa , ziele angielskie,
liście laurowe zalać wodą .Dodać łyżeczkę przyprawy do zupy i gotować ok. 1
godziny na małym gazie. Wyjąć mięso i warzywa .Wywar przecedzić. Wsypać
przepłukaną zimną woda kaszę i pokrojone drobno obrane ziemniaki. Gotować 20
minut. Doprawić zupę . Podawać kładąc na każdy talerz kilka krążków gotowanej
marchewki posypany pokrojoną natką pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz