Porcja
witamin wzmocniona miodem Manuka.
Czas
: 10 minut
Składniki
:
1
pomidor duży
1
duża marchewka
1
plasterek cytryny
gałązka
natki pietruszki
1
łyżeczka Manuki ( płynnej )
Umyć
i obrać marchew . Pomidor umyć , sparzyć i obrać skórkę ( nie jest to konieczne
ale skórka ma specyficzny smak którego ja w soku nie lubię . Natkę umyć . Z cytryny
usunąć skórkę . Jeśli Manuka jest skrystalizowana to rozpuścić ja w 2 łyżkach
letniej przegotowanej wody .
Przepuścić
wszystkie składniki przez sokowirówkę . Dodać płynną Manukę i pić na świeżo .
Z
tych proporcji wychodzi 1 porcja soku , akurat na 1 podstawioną szklaneczkę .
A
teraz o Manuce . Jest to specyficzny rodzaj miodu robiony przez pszczoły z
rosnącej tylko w Nowej Zelandii rośliny
o tej nazwie . Jest samoistnym środkiem septycznym i bakteriobójczym , ma w
składzie naturalne antybiotyki . Podaję bliskim ( i sobie ) profilaktycznie po łyżeczce ( słoiczek nie
jest oryginalny bo przekładałam z większego ) .
Tu możecie zobaczyć oryginał Miód Manuka i poczytac o krzewach manuka
1 komentarz:
Wspaniałości - bomba witaminowa osłodzona pysznym i zdrowym miodem :)
Prześlij komentarz