Pomysł inspirowany kapuśniakiem po zelowsku ( tzn. z kaszą )- to druga wersja tej zupy .
Składniki :
1 golonka z indyka
2 duże marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pora
4 ziemniaki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz mielony
maggi
1 łyżka masła
4 duże kiszone ogórki
4 łyżki kaszy pęczak ( płaskie )
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki pokrojonego koperku
1,5 litra wody
Kaszę dobrze wypłukać w zimnej wodzie ( zmieniając ją kilka razy ) .Do garnka włożyć mięso, warzywa, kaszę ,ziemniaki pokrojone w kostkę , ziele angielskie, liść laurowy .Wlać wodę i gotować 45 minut .W tym czasie utrzeć ogórki na tarce jarzynowej ( grube oczka ) , lekko odcisnąć z soku i dusić na maśle 5 minut mieszając . Wyjąć z wywaru mięso i warzywa . Mięso obrać , podzielić na kawałki i włożyć do wywaru. Marchewkę ( 1 sztukę ) pokroić na plasterki i też włożyć do garnka .Dodać ogórki i koper .Gotować 15 minut. Doprawić zupę pieprzem , maggi . Wlać śmietankę .
2 komentarze:
Zelowska czyli z Zelowa? To w moim powiecie i nie miałam pojęcia, że oni mają takie regionalne przysmaki. :)
Z Zelowa- przepis dostałam od znajomej , która pochodzi właśnie z tamtych regionów.
Prześlij komentarz