Pyszny deser w 15 minut .Bez rozgrzewania piekarnika .Doskonały pomysł na ugoszczenie niespodziewanych gości .
Składniki :
1 duża twarda gruszka
cukier karmelowo-waniliowy w ,, młynku ,,
6 łyżeczek konfitury z żurawiny ( kwaskowatej )
Gruszkę umyć i osuszyć . Przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne .
Ułożyć w pojemniku ActiFry połówki gruszki.
Zamknąć pokrywę .
Ustawić czas na 10 minut ( przycisk timer ). Włączyć ( przyciskiem on/off ) .
Urządzenie pracuje przez ustawiony czas delikatnie mieszając ( w tym momencie przesuwając połówki gruszek ) i piekąc jednocześnie .
Po upływie 10 minut ,, pikacz " poinformuje o zakończeniu pracy urządzenia . Wyłączamy ( on/off ) i otwieramy pokrywę .
Wyjmujemy gruszki.
Na gorąco posypać obficie cukrem karmelowo-waniliowym i obłożyć konfiturą z żurawiny .
Piekłam 2 połówki bo tyle mi było potrzeba - ale spokojnie wejdzie 6-8 takich połówek .
Zależnie od wielkości gruszek czas pieczenia powinien moim zdaniem wahać się od 8-12 minut. Zawsze można wyłączyć w trakcie pieczenia i sprawdzić przez nakłucie patyczkiem do ciasta czy gruszki są dostatecznie miękkie .
Piekę ze skórką bo łatwiej się je tak podaje , nie rozpadają się .
Można w ten sam sposób piec gruszki do mięs - wtedy po wyjęciu nie posypujemy cukrem , a tylko obkładamy żurawiną .
Przepis z początku listopada kiedy to nasturcja jeszcze u mnie pięknie kwitła .
3 komentarze:
no no no:)pyszny deser na ciepło..akurat mam gruszki..ale nie mam Acti Fry://
smacznie całosć wygląda.
Izka - zrób na parze albo zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku - też pyszne
Prześlij komentarz