Dla miłośników białej kiełbasy
( a i francuskiego ciasta ) .
Czas : 40 minut
Składniki
4 białe kiełbasy
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
ziarno sezamowe
pestki z dyni
Można potraktować jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę .
Białe kiełbasy parzyć we wrzątku przez 10 minut ( zagotować
wodę – włożyć do niej kiełbasy i trzymać na małym gazie bez gotowania ).Wyjąć
by ostygła .Osuszyć ręcznikami kuchennymi .
Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć
paski .Ułożyć na nim kiełbasy . Ciasto
składać tak by tworzyło wokół kiełbasek plecionkę . Posmarować roztrzepanym żółtkiem
.Posypać sezamem i pestkami dyni . Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec 25 minut
na złoto .
Podawać jako ciepłą przekąskę zaraz po upieczeniu ( jak
postoi to kiełbasa może puścić sok i ciasto nasiąknie robiąc się wilgotne ) .
Doskonale smakują z dodatkiem żurawiny, lub barszczu białego do popicia .
do popicia .
Dobrze jest tak zawijać kiełbaski by pomiędzy paskami ciasta
były lekkie luzy by w trakcie pieczenia kiełbasa odparowywała bo jak zawinie
się szczelnie to czasem ciasto może miejscami być wilgotne ( ale smaczne mimo
to ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz