Delikatna wegetariańska zupka.
Czas : 45 minut
Składniki :
1 mały kalafior ( lub ½ dużego
)
3 marchewki
1 szklanka słodkiej śmietanki
18%
2 łyżki masła
½ szklanki pokrojonego koperku
2 łyżki mąki
sól
cukier
sok z cytryny
maggi
Kalafior podzielić na różyczki
, umyć , ułożyć w szerokim garnku. Dodać oczyszczone marchewki pokrojone w
plasterki. Zalać wodą .Osolić ½ łyżeczki soli. Gotować 30 minut. Wyjąć połowę
kalafiora .W drugim garnuszku rozpuścić masło, wsypać na nie mąkę ,
zamieszać , rozprowadzić śmietanką i
kilkoma łyżkami wazowymi zupy . Wlać do dużego garnka . Zmiksować zupę ( lub przetrzeć
przez grube sito ).Wsypać koper. Włożyć rozdrobniony kalafior i marchew wyjęte
uprzednio z zupy. Doprawić do smaku sola cukrem , sokiem z cytryny i odrobina
maggi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz