To
taki prościutki ( kryzysowy z tego co jest w domu ) kapuśniaczek .
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
1,5
szklanki kiszonej kapusty ( odciśniętej , przepłukanej jak trzeba i pokrojonej
))
1,5
szklanki pokrojonych w średnią kostkę ziemniaków
1/2
szklanki utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka ) pietruszki i selera (
razem )
1/3
szklanki pokrojonego w pół plasterki pora ( biała część )
1
spora marchew pokrojona w grubsze plasterki ( można ozdobnie powycinać )
2
kiełbasy śląskie ( lub podobną ) pokrojone w grubsze plasterki
2
cebule ( dałam 1 cukrową i 1 czerwoną )
2
łyżki masła
2
łyżki oleju
1
łyżeczka całych ziaren kminku
3
łyżki pokrojonego koperku
1
łyżeczka soli
1
kostka bulionowa ( dałam drobiową Knorra )
1
mini kostka cebulowa Knorra
grubo
mielony pieprz kolorowy do smaku
szczypta
cukru do smaku
2
łyżeczki koncentratu pomidorowego
6
szklanek wody
Do
garnka włożyć kiszoną kapustę, utartą pietruszkę, seler, kiełbasę, por , kostkę
rosołową , kminek , koper i rozkruszoną cebulową . Zalać 4 szklankami wody
.Gotować 1 godzinę .
W
tym czasie podsmażyć na złoto pokrojone w piórka cebule ( na oleju ) - pod
koniec smażenia dodać masło. Wrzucić cebulkę z tłuszczem do kapusty.
Osobno
w 2 szklankach wody ugotować ziemniaki z marchewką . Po godzinie gotowania
kapusty dodać ziemniaki z marchewką i wodą w której się gotowały do garnka z
kapustą .Wymieszać . Gotować 10 minut.
Doprawić koncentratem , cukrem , mielonym pieprzem. Zgasić gaz i odstawić na 30
minut. Ponownie zagotować i na małym gazie podgrzewać 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz