Inspiracja
kuchnią marokańską .Lubię ostre przyprawy kuchni arabskiej. Przyprawa Shaorma
Pojawiła mi sie w domu przypadkiem i tak sobie z nią eksperymentuję . W
zasadzie opisana jest jako do kebabów ale wg mnie można jej używać do innych
potraw zupełnie spokojnie i ku zadowoleniu stołowników.
Przepis i zdjęcia z archiwum.
Składniki:
1
mała podwójna pierś z kurczaka
1
jajko
3
roztarte na miałko ząbki czosnku
3
łyżki pokrojonej natki pietruszki , kolendry , mięty,
Przyprawa
kuchni arabskiej Kebab Shoarma *
1
łyżka majonezu ( to akurat mój wymysł - przekonałam się , że dodanie majonezu
do kotletów mielonych sprawia , że nie są suche ).
Zmiksować
w malakserze czosnek i mięso .Wymieszać z jajkiem , natką pietruszki , kolendry , mięty i majonezem .Doprawić
Przyprawą Kebab Shoarma do smaku . Dobrze wyrobić.
Namoczyć
patyczki do szaszłyków . Formować niewielkie kuleczki i nadziewać po 3 na
patyczek - lekko je spłaszczyć . Piec na grillu
lub patelni grillowej obracając w trakcie pieczenia przez ok. 10
minut .
Podawać
z sałatką Tabbouleh z kuskusu .
* ta
przyprawa akurat była firmy Kamis nie wiem czy są inne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz