Najprostsze curry jakie robię. Jak
się ma podstawowe przyprawy kuchni tajskiej czy indyjskiej to starczy 15 minut. Jednego tylko nie
rozumiem czemu w tym przepisie ( w wersji oryginalnej też ) pojawia się groszek
? Czy to warzywo tamtego regionu czy też po prostu Brytyjczycy , którzy
pokochali swego czasu curry na zabój dołożyli groszek .Zresztą zupełnie nie ma
to znaczenia . Potrawa smaczna - każdy doprawia po swojemu i to się liczy.
Czas: 15 - 20 minut
Składniki :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka klarowanego masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 czubata łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki kurkumy
2 liście limonki Kafir
szczypta soli do smaku
szczypta brązowego cukru nie
rafinowanego do smaku
1 goździk
plaster pomarańczy
plaster cytryny
1/2 szklanki konserwowego groszku
1/2 szklanki mleka lub śmietanki
kokosowej
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry
lub natki pietruszki
Pierś z kurczaka umytą i osuszoną
pokroić w średnią kostkę.
Posypać curry , kurkumą , szczypta soli. Polać 1
łyżką oleju i wymieszać wcierając przyprawy w mięso.
W rondlu rozgrzać pozostały olej z
masłem. Wrzucić listki Kafiru, goździk, plastry pomarańczy i cytryny i chwilę
smażyć.
Wrzucić kurczaka i obsmażyć na
rumiano.
Wlać śmietankę ( mleczko ) kokosową i wsypać wiórki kokosowe. Gotować
5 minut na sporym gazie tak by część płynu odparowała.
Wyjąć liście Kafiru, pomarańcz,
cytryną i goździk.
Dodać odsączony groszek. Doprawić do
smaku solą i cukrem.
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan
posypane usiekana kolendrą lub natką pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz