Nie
zależnie od tego co mówi większość , ze latem to nie ma sie ochoty na mięso - u
mnie jest odwrotnie. Co prawda przesuwa sie pora o której mamy ochotę na
posiłek- zamiast w południe jedli byśmy go najchętniej o zmierzchu , ale za to
mięso i warzywa po równo .Duże ,,wzięci " maja wszelkie duszonki , mięsa z
grilla z micha sałat lub gulasze z warzywami
sezonowymi.
Czas
: 1,5 godziny
Składniki
:
60
dag mięsa wieprzowego od szynki
2
białe cebule
2
czerwone cebule
30
dag zielonej fasolki szparagowej
2
łyżki smalcu
sól
1/2
łyżeczki pieprzu mielonego
1
łyżeczka papryki mielonej
przyprawa
do zup i sosów w płynie *
mąka
do zagęszczenia ( 2 łyżki)*
woda
Mięso
pokroić w grubą kostkę .Delikatne posolić, posypać pieprzem i mieloną papryką .
Wymieszać. W garnku z grubym dnem rozgrzać smalec i obsmażyć na nim na rumiano
mięso .Wsypać na mięso pokrojone drobno cebule i smażyć mieszając aż się
zeszklą .Wlać 4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem 1,5 godziny.
W
tak zwanym między czasie ugotować w osolonej wodzie fasolkę.
Gdy
mięso będzie doprawić gulasz przyprawą do zup lub sosów i zagęścić zasmażką lub
mąką. Odcedzić fasolkę i wymieszać z gulaszem .Podawać z ziemniaczkami z wody.
*
Może być zamiennie kostka bulionowa mięsna i zasmażka brunatna gotowa (
Knorra).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz