Na zimowe dni nie ma to jak
rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne
niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z wołowiny , drobiu . Rzadziej na
wieprzowinie, chyba , że na ładnym kawałku żeberek .Mięso z krupniku robię
potem na drugie danie w jakimś sosie.
Czas: 2 godziny
Składniki:
30 dag chudego paska żeberek ( ja
biorę zawsze końcówkę bez kostek)
2 duże marchewki
1 pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1/3 średniego pora
2 małe cebule
2 średniej wielkości ziemniaki
1/2 szklanki kaszy pęczak
2 kapelusze suszonych grzybków
2 liście laurowy ( małe )
1 ziele angielskie
10 ziaren ziarnistego pieprzu
5 szklanek wody
sól do smaku
kilka listków lubczyku ( może być
suszony)
gałązka natki pietruszki ( może być
mrożona)
kawałek zielonej gałązki selera (
może być mrożony)
maggi w płynie
natka pietruszki do posypania
Umyć mięso i podzielić na 2 kawałki.
Na rozgrzanej , suchej patelni zarumienić warzywa .
Przełożyć do garnka razem z mięsem,
dołożyć przyprawy i zioła.
Kaszę wypłukać dokładnie w letniej
wodzie ( kilka razy ją zmieniając)
i dodać do mięsa z warzywami.
Wlać wodę i 2 łyżki maggi.
Gotować na średnim gazie godzinę (
wywar odparuje w tym czasie o połowę ).
Wyjąć warzywa i mięso* . Odłożyć 1/2 marchewki by potem dodać ją do zupy.
Grzybki pokroić w paseczki i dołożyć do wywaru.
Obrać , umyć i pokroić w kostkę
ziemniaki. Wrzucić do wywaru i gotować 20 minut .
Zupę doprawić .
Podawać posypany natką pietruszki.
*Mięso i resztę warzyw wykorzystać jako farsz do
pierogów itp., sztukamięs w sosie, sałatkę czy co tam przyjdzie do głowy.
Odłożyłam tylko mięso , marchew ,
pietruszkę , seler odrzucając wygotowaną cebulę , por i zioła bo nie miałam
akurat dla nich zastosowania , a zamrażarkę mam zapchaną. Mięso planuję zrobić
z jarzynką z odłożonych warzyw - jeszcze nie mam planu jak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz