Ostatnio polubiłam
przygotowywanie małych nototenii .
Smaczne rybki wielkością akurat na 1 osobę. Skrobię , marynuję i smażę albo w
całości , albo fileciki.
Ryba ma białe smaczne mięso bez
intensywnego rybiego zapach. Doskonale łączy się ze składnikami marynaty, sosów
lub innych dodatków.
Dziś nototeni towarzyszą pieczarki .
Czas: 30 minut
Składniki:
2 małe nototenie
4 duże pieczarki
1/2 cytryny
pieprz kolorowy grubo mielony do
smaku
sól do smaku
olej do smażenia ( ryżowy, słonecznikowy,
z pestek winogron)
2 łyżki masła
mąka do oprószenia
Umyć i oskrobać nototenie. Naciąć od
strony płetwy brzusznej i dobrze oczyścić z pozostałości ( mnie trafiła się
ikra - tego nie wyrzucać - ikra to rarytas).
Wyciąć filety - lub pozostawić rybki
w całości- zależy jak kto woli- ja filetuję.
Jeszcze raz opłukać. Ułożyć w
pojemniczku. Polać sokiem z cytryny. Lekko posolić i posypać pieprzem. Zostawić
na 15 minut.
W tym czasie oczyścić pieczarki.
Wykręcić ogonki i drobno usiekać. Pieczarki pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i
obsmażyć na rumiano plasterki pieczarek. Dorzucić pokrojone korzonki i łyżkę
masła - usmażyć całość pieczarek na złoto. Przełożyć do małego garnuszka.
Ryby wyjąć z marynaty i osuszyć
papierowymi ręcznikami kuchennymi- posolić, popieprzyć i oprószyć mąką.
Na patelnię po smażeniu pieczarek
dodać 3 łyżki oleju i na gorącym smażyć
nototenię.
Gdy będzie rumiana dołożyć masło i
ikrę ( jeśli nie było to oczywiście bez niej) . Zrumienić masło ( ikrę
rozetrzeć w tłuszczu). Dołożyć obok ryb pieczarki i chwilę razem podgrzewać.
Podawać z ziemniakami z wody ( z
koperkiem) i np. sałatą ze śmietaną.
* Proponuję zacząć gotowanie obiadu
od obrania ziemniaków ( umyć , pokroić, zalać wodą i posolić ).Kiedy ryby są
już zalane sokiem z cytryny nastawiamy ziemniaki - ugotują się akurat jak ryby
będą gotowe.
W czasie kiedy smażymy pieczarki -
umyć i odwirować i porwać na kawałki
sałatę i przygotować sos śmietanowy do
niej ( śmietana, cukier, sok z cytryny, sól).
Na końcu odcedzamy miękkie ziemniaki
, posypujemy usiekanym koprem lub natką pietruszki , polewamy sałatę sosem i
podajemy razem z nototenią w pieczarkach ( tłuszczyk ze smażenia wygodniej
podać osobno).
Tym sposobem w ok. 30-40 minut mamy
cały obiad gotowy.
1 komentarz:
fajny pomysł na rybę, takiej ryby nie jadłam jeszcze:)
Prześlij komentarz