Z tej porcji wychodzi ok
20 pierogów .
Ciasto parzone jest grubsze od
zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej się je robi . Nie potrzeba ciasta wałkować ,
wykrawać .
Czas : 30 minut
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do
posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
puree z
3 ugotowanych średniej wielkości
ziemniaków
10 dag białego sera
śmietankowego
3 cebule
3 łyżki masła
3 łyżki oleju
mielony pieprz
2 łyżki pokrojonej drobno mięty
-przygotować farsz mieszając
puree ziemniaczane z serem , podsmażoną na złoto drobno pokrojoną 1 cebulą ,
miętą , solą i pieprzem
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
3 komentarze:
ciekawy pomysł na ruskie:)
z miętą nigdy nie kosztowałam.
Musi być pyszne:) Ja ostatnio do ruskich dodałam kilka listków świeżej bazyli i wprowadziły one całkiem inne doznania smakowe :)
Prześlij komentarz