Trudno potrawę nazwać tak do końca
gulaszem bo przecież to pierś z kurczaka i warzywa, a polenta to też nie
polenta a kaszka manna na gęsto :). Ale pomysł się liczy i smaczne jest.
Polecam.
Czas : 1 godzina
Składniki:
Gulasz :
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 średniej cebuli
1/4 czerwonej świeżej papryki
1 duży pomidor
1 marchewka
1/2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 małe listki laurowe
2 ziela angielskie
8 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
2,5 szklanki wody
Polenta z manny :
1,5 szklanki bulionu drobiowego lub
warzywnego
12 łyżeczek kaszy manny
1 łyżeczka masła
Obrać marchew i cebulę.
Cebulę drobno pokroić , a marchew
utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.
Pomidora sparzyć , zdjąć skórkę ,
pokroić w kostkę.
Paprykę pokroić w pół paseczki.
Pokroić umytą i osuszoną pierś z
kurczaka w drobną kostkę.
Rozgrzać olej i masło. Wrzucić
pokrojoną drobno cebulę i smażyć aż zrobi się złota.
Dołożyć mięso i smażyć na rumiano.
Dodać warzywa i przyprawy. Zalać wodą
i dusić 45 minut ( płyn powinien odparować o połowę ).
Doprawić do smaku i jeśli trzeba
lekko zagęścić odrobiną mąki.
Wymieszać bulion z kaszą manną - wlać do małego
garnuszka. Wrzucić masło.
Postawić garnuszek na gazie i gotować
mieszając cały czas aż kasza bardzo mocno zgęstnieje.
Podawać wylewając ,, polentę "
na talerz . Rozgarnąć środek i wlać tam porcję gulaszu.
Posypać usiekaną natką pietruszki.
1 komentarz:
Wygląda apetycznie :)
Prześlij komentarz