Często robię taki krem do
popicia dań z kalafiora ( i nie tylko )
Składniki :
1 szklanka różyczek kalafiora
2 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1/2 pęczka usiekanego koperku
sól
szczypta utartej gałki
muszkatołowej
2 łyżki mąki
przyprawa typu Delikat ( Vegeta,
Ziarenka Smaku, Jarzynka , Kucharek- co kto używa )
Kalafior zalać lekko osoloną
wodą i gotować 20 minut. W drugim garnuszku rozpuścić masło , wsypać mąkę ,
wymieszać . Dodać koper , śmietankę , wywar z gotowania kalafiora. Mieszając
zagotować dodając szczyptę Delikatu .Przelać do malaksera , dołożyć kalafior i
zmiksować. Doprawić do smaku .
Można podać do Kruchej tarty z
kalafiorem .
Oczywiście zupę można zrobić
wcześniej i podgrzać przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz