Ryby
często goszczą na moim stole. A łosoś jest jedną z ulubionych przez nas ryb,
wpływa na to kilka powodów - smak , ograniczona ilość ości i przepiękny kolor.
Łosoś wygląda tak dekoracyjnie, że kusi samym wyglądem. Doprawiam go w różny
sposób. Marynuję a potem piekę, smażę, gotuję na parze.
Dziś
jedna z prostszych wersji- paprykowa marynata i kawałek papryki do dekoracji to
wszystko czego trzeba.
Czas
: 1 godzina
Składniki:
2
dzwonka z łososia ( ja smażę jedno większe na 2 osoby bo więcej nie zjemy )
1/2
cytryny
olej
z pestek winogron
1/2
łyżeczki soli morskiej
1
czubata łyżeczka mielonej papryki słodkiej
2
łyżeczki brązowego cukru
1/8
świeżej czerwonej papryki
2
łyżeczki pokrojonego drobno szczypiorku
mąka
Dzwonka
z łososia osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi i ułożyć w pojemniku.
Przygotować marynatę z soku z cytryny, 1/2 szklanki oleju, cukru, soli, papryki
mielonej.
Wymieszać i polać marynatą łososia. Zostawić na 30 minut w lodówce.
Wyjąć
z marynaty, obetrzeć ją, osuszyć rybę ponownie ręcznikiem kuchennym.
Oprószyć mąką.
Oprószyć mąką.
Na
patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę z obu stron.
Zdjąć z patelni i odsączyć z
tłuszczu.
W
czasie kiedy ryba się smaży pokroić drobno świeżą paprykę i szczypior.
Podawać
posypując papryką i szczypiorem.
1 komentarz:
Super! Takiego łososia jeszcze nie jadłam, a też jest jedną z moich ulubionych ryb :)
Prześlij komentarz