Dobry , aromatyczny gulasz z
fasolą ziarnistą .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
60 dag wieprzowiny od szynki (
chudej )
2 garści suszonych grzybów
2 łyżki oleju
2 łyżki smalcu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 cebule
2 małe puszki fasoli ziarnistej
w sosie własnym
maggi
4 szklanki wody
Mięso pokroić w grubą kostkę
.Zrobić pastę z 2 łyżek oleju, sosu sojowego, pieprzu, papryki , szczypty soli . Pastę wetrzeć w mięso i
zostawić na 15 minut . Mięso obsmażyć na rumiano na smalcu . Przełożyć do
rondla , a na patelnie wlać szklankę wody , zagotować i przelać do mięsa .Dodać
pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe , grzyby . Zalać jeszcze 3 szklankami wody .Dusić aż mięso
będzie miękkie ., a sos odparuje do odpowiedniej gęstości. Odcedzić fasolę i
dodać do gulaszu .Dusić 10 minut . Doprawić gulasz do smaku.
Proponuje podawać z pieczywem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz