Zaciekawił mnie pomysł na krupnik do
którego dodano mrożony groszek i posypano zamiast natką - tymiankiem*. Bardzo
lubię klarowne wersje krupniku. A , że w planach miałam ugotowanie wywaru na
indyku ( a w zasadzie ugotowanie ,,pałki " ze skrzydła indyka - wywar miał
powstać niejako przy okazji ) - to postanowiłam na połowie wywaru zrobić
krupnik.
Czas: 2,5 godziny
Składniki:
1 ,,pałka" ze skrzydła indyka
3 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
1 por ( młody lub 1/3 starego)
1 cebula
1/3 szklanki groszku konserwowego (
lub mrożonego)
2 średniej wielkości ziemniaki
4 łyżki kaszy pęczak
kilka listków ( i kawałek gałązki)
lubczyku
1 liść laurowy
1 goździk
2 ziela angielskie
4 ziarna pieprzu czarnego
1 grzybek suszony
1 litr wody
1 łyżka maggi w płynie
sól do smaku
kilka gałązek świeżego tymianku
Kaszę zalać zimną wodą i odstawić -
wypłukać i znów zalać wodą ( robić tak kilka razy w czasie gotowania rosołu).
Obrać i umyć warzywa. Odkroić pół
marchewki i odłożyć **.
Pokroić warzywa na mniejsze kawałki.
Obrumienić na
suchej patelni by poprzez wydobycie naturalnego karmelu nadać rosołowi koloru i
smaku .
Umyte mięso z indyka ,zrumienione
warzywa , przyprawy ( liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
goździk) ,suszony grzybek , lubczyk włożyć do garnka
i zalać wodą.
Dodać maggi w płynie i szczyptę soli
- doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i gotować aż indyk będzie miękki (
ok.1,5 - 2 godzin ).Gdyby wywar za mocno odparował uzupełnić go wrząca wodą.
Wyjąć mięso i warzywa ,a wywar
przecedzić. Odlać 2 szklanki wywaru na potem.***
Obrać i umyć ziemniaki. Pokroić w
ósemki.
Odłożoną marchewkę pokroić w większe słupki.
Do wywaru dodać kaszę, ziemniaki i
marchew. Gotować 45 minut .
Wrzucić odsączony groszek ( jeśli
bierzemy groszek mrożony to trzeba go wrzucić 10 minut wcześniej).
Doprawić zupę do smaku solą.
Podawać posypaną listkami tymianku.
** Wrzucam do zupy razem z ziemniakami przed końcem gotowania by była jędrna - reszta warzyw wygotuje się bardzo w rosole
*** Mięso z indyka użyję na pilaw z gotowanym indykiem.
**** Wywar będzie do popicia lub na inną zupę .
***** Marchewke zamroziłam na jarzynkę ( Marchewka z groszkiem i tymiankiem) - a seler i pietruszkę do domieszania do farszu na pierogi lub krokiety
**** Wywar będzie do popicia lub na inną zupę .
***** Marchewke zamroziłam na jarzynkę ( Marchewka z groszkiem i tymiankiem) - a seler i pietruszkę do domieszania do farszu na pierogi lub krokiety
2 komentarze:
Super przepis, lubię pęczak! Z mrożonym groszkiem (lub świeżym) pewnie będzie bardziej kolorowa.
Masz rację. Mamie zachciało sie krupniku :) Przypomniał mi się ten pomysł ( w oryginale to zupa wegetariańska i trochę inaczej robiona) ale chodziło o pęczak , groszek i tymianek razem. Tyle że ja miałam tylko ten w puszce. Swoja drogą muszę kupić mrożony i wrzucić do zamrażarki na wszelki wyp[adek bo bardzo się przydaje.
Ale zupka i tak pyszna.
Prześlij komentarz